New York, The Big Apple, är även känd som staden som aldrig sover. Dess 8,2 miljoner invånare kan jämföras med hela Sveriges 9,7 miljoner. I hela New Yorks bostadsområde bor det cirka 19,6 miljoner människor.

Staden är ett av världens mest populära resmål med mer än 40 miljoner turister årligen. Att dessutom nästan alla folkgrupper finns representerade här, en tredjedel av invånarna är födda utanför USA, gör att New York har ett otroligt kulturliv. Gillar du konst, teater och musik får du ditt lystmäte här. Här kommer vi framförallt att fokusera på New Yorks rika musikliv. De flesta av oss vet att det finns ett stort utbud av musikaler och konserter på anrika Broadway men inte alla av oss har varit där ännu.

Musikaler

När du är i New York får du inte missa att åtminstone se någon av de musikaler som går på Broadway. Boradway har varit ett teaterdistrikt sedan 1850-talet och under 1900-talet kom Broadway att bli synonymt med musikaler. Det finns ett enormt utbud och har du begränsat med tid hinner du naturligtvis inte se allt. Du bör dock inte missa dessa:

The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera av Andrew Lloyd Webber har sedan premiären i London 1986 setts av över 125 miljoner besökare i över 20 olika länder. Det är en av West Ends ordentliga långkörare. Peter Jöback haft huvudrollen i både New York och London. Musikalen är en både vacker och mörk historia där The Phantom, en man som fötts med ett vanställt ansikte och döljer detta bakom sin mask, blir kär i den föräldralösa körflickan Christine. Kombinerat med den otroligt pampiga musiken blir musikalen till ett måste att se.

Rock of Ages

Om du känner för lite nostalgi är Rock of Ages perfekt. Den här mer rockiga musikalen utspelar sig under 1987 och innehåller rockhits från 1980- och 90 talet. I filmversionen spelade bland annat Malin Åkerman och Tom Cruise.

För att boka biljetter till musikaler i New York redan i Sverige kan du gå in på Go Music Travel. De har biljetter till flera stora musikaler och det kan vara bra att ha bokat dessa redan innan avresan. Här kan du även boka hela paketresor vilket kan vara bekvämt. Allt är på plats och klart och du kan bara njuta av upplevelsen och resan. Det kan också vara en fördel att ha ett journummer att ringa om det skulle vara något under resans gång.

hardrock_

Musikklubbar

För den som älskar livemusik är New York synnerligen ett Mekka. Oavsett vilken musikstil du gillar lär du finna den här. En av de äldsta klubbarna som spelar rockmusik är The Bitter End som startades redan 1961 och här har många legender påbörjat sina karriärer såsom exempelvis Bette Midler, Jay Leno, Van Morrison och Bob Dylan för att nämna några.

Village Vanguard

För den som gillar jazz är Village Vanguard i Greenwich Village det perfekta stället. Klubben öppnades redan 1935, men har sedan 1957 varit en renodlad jazzklubb. Här har kända namn som Miles Davis, Thelonious Monk och Anita O’Day spelat.

Är rock mer din grej är Mercury Lounge ett hett tips, nu när den legendariska klubben CBGB har stängt. Det var bland annat på Mercury Lounge som The Strokes karriär började och klubbens dåvarande manager sade faktiskt upp sig för att bli bandets manager.

Reseledaren
info@customdesign.se