Malta är en ö där du som turist kan vara med om och uppleva det mesta. Ett besök på Malta bjuder på ett lika stort kulturellt utbud, med intressant arkitektur, historiska sevärdheter och god inhemsk mat, som ett vibrerande natt- och nöjesliv.

Malta är en ö som ingår i östaten med det formella namnet Republiken Malta. Ön utgör majoriteten av landet med sina 246 km² och på den ligger huvudstaden Valletta. Som land räknas Malta till en av Europas mikrostater och som svensk är det lätt att förhålla sig till storleken med vetskapen om att Malta till ytan är mindre än en fjärdedel av Öland.

Kultur

På Malta kan du vältra dig i öns minst sagt mångåriga historia. Man räknar faktiskt med att ön varit bebodd så långt bak som ända sedan 5200 år före Kristus, vilket såklart lett till ett och annat spår av mänskligt slag. Detta har bland annat mynnat ut i ett stort antal intressanta platser med arkeologiska inslag. Några av dessa är till exempel de många megalitmonument i kalksten som finns att betrakta på ön, de uråldriga templen, eller Hypogeum, en underjordisk labyrintliknande skapelse som tros har haft stor religös betydelse för dåtidens invånare. Vissa av sevärdheterna räknas in bland listan för UNESCO’s världsarv, något som förhoppningsvis leder till att de bevaras under ännu en lång tid framöver.

Missa inte heller att besöka stadens många museer, gallerier, palats och kyrkor, som tack vare Johanniterorden kan visa upp kulturella mästerverk i världsklass.

Mat

Maten på Malta är även den ett speciellt inslag för en semestrande turist. Den traditionella maltesiska maten är säsongsbetonad och rustik, med starka inslag av flertalet olika medelhavskulturer på grund av att ön ockuperats vid ett flertal tillfällen under historien gång. Du finner rätter som fiskpaj, kaningryta, grönsakssoppa, med mera. På dineinmalta.com kan du själv vältra dig i ön trots ytan stora utbud av restauranger och planera in ett och annat stopp under din vistelse.

Nöjes- och nattliv

På Malta finns ett stort intresse för teater och opera. Förr var de stora scenerna endast för de medverkande artisterna och vissa speciellt inbjudna rester till kungligheterna på ön, men idag står portarna öppen för allmänheten och bjuder årligen på en rad fantastiska uppsättningar.

Nedanför kan du se ett klipp med den världsberömda maltesiska operastjärnan Joseph Calleja.

Ett årligt återkommande event på Malta, med en massiv mediebevakning, är det huvudsakligt PokerStars sponsrade EPT, eller European Poker Tour som det skrivs ut i sin helhet. Malta står på schemat som ett utav 8 stopp under tävlingssäsongen 2015 och slog i år upp sina portar under Mars månad. Det betyder tyvärr för den intresserade att årets upplaga redan ligger bakom oss. Mest troligt dyker dock cirkusen och pokerspelarna upp igen under 2016, laddade för att åter drabbas samman och göra upp om vem som tar hem segern.

Malta bjuder dessutom sina besökare på ett rikligt nattliv. Utbudet ger dig allt ifrån trevliga och mysiga pubar till ställen med mera fart och fläkt som olika nattklubbar och diskotek, många med öppettider till sena 04:00. Det är områden som Paceville, Bugibba och Sliema, dit du vill ta dig om du vill festa loss på allvar.

Här hittar du en lista på de olika uteställen som finns tillgängliga. Du hittar med all säkerhet något som passar bra för just dig och ditt följe.

Resa

Till Malta tar du dig lättast genom att höra av dig till valfritt svenskt resebolag. De guidar dig på ett handfast sätt och bokar sedan in en resa som passar bäst för just dina behov. Alternativet är att Googla runt lite på nätets alla resesidor och att själv sy ihop din resa. Det kan många gånger bli betydligt billigare, men samtidigt något osäkrare och inte något som vi rekommenderar för alla.

Reseledaren
info@customdesign.se